13 oktober, 2021
Tijd voor goede internetsecurity en advies? Kom naar Selexions ICT!
Nieuws:
In Limburg wordt steeds meer aangifte gedaan van cybercriminaliteit. Het gaat om enkele honderden aangiftes per maand, een stijging van 30 tot 40 procent ten opzichte van vorig jaar.
"Grote aantallen slachtoffers maken is heel eenvoudig, het gaat vaak maar om een beperkt aantal daders", zegt Bergmeijer. "Een inbreker doet maximaal tien inbraken op een dag. Maar 10.000 mailtjes zijn met een muisklik verstuurd Het is belangrijk om aangifte te doen, want hoe meer wij weten hoe, beter wij in dat criminaliteitsproces kunnen interveniëren. Daar kunnen wij dingen doen om het ze zo moeilijk mogelijk te maken."
Steeds meer bedrijven hebben het afgelopen jaar te maken gekregen met ransomware-aanvallen (gijzelsoftware, red.). "Dat is echt geëxplodeerd", vertelt Jeroen Duijsens van het expertisecentrum Cyberweerbaarheid. "De schade is heel groot, maar het is een heel lucratieve business. Verder zien we veel whatsapp-fraude. Berichtjes waarin de ontvanger verteld wordt dat hij op een link moet klikken om zijn nieuwe bankpas of een pakketje op te kunnen halen." Metten Bergmeijer: "Ook zien we steeds meer dat mensen gebeld worden door iemand die zich voordoet als bankmedewerker, of ze bieden aan bij je thuis te komen helpen met je bankzaken. We zien nieuwe vormen van fraude die de grens steeds verder oprekken."
Vanwege het gemak waarmee dit soort cyberfraude gepleegd kan worden, zet de politie nadrukkelijk ook in op daderpreventie. "De drempel om dit soort dingen te doen is veel lager, dan om iemand met geweld een tas af te pakken of ergens in te breken. Je rolt hier heel gemakkelijk in", aldus Bergmeijer. "Vandaar dat wij ook aan daderpreventie doen. Bijvoorbeeld door Hackshield. Dat is een game ontwikkeld voor scholieren tussen de 8 en 12 jaar. In die game kunnen ze ondervinden waar iemand zich snel schuldig kan maken aan iets dat eigenlijk niet mag. Ook hebben we een campagne om geldezels, mensen die hun rekening ter beschikking stellen, te wijzen op de gevaren daarvan."
Wat betreft de maatregelen die mensen zelf kunnen nemen om geen slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, adviseert Duijsens de technologie vóór je te laten werken. Dus bijvoorbeeld updates installeren, je wachtwoorden bijhouden en regelmatig controleren of je zaakjes nog in orde zijn. Bergmeijer voegt daar nog aan toe: "Gebruik je gezonde boerenverstand, je bank belt je niet op. En als ze dat doen, zorg dat je ze terugbelt om zeker te weten dat je met iemand van de bank spreekt. En bel met je kinderen voordat je geld aan ze overmaakt."